Så hur är en Biewer terrier?

Det är en liten långhårig dvärgterrier som är energisk, glad och sällskaplig. Den upplevs ofta större på bild men när folk ser den i verkligheten utropar de ofta att den är sååå mycket mindre än de föreställt sig. Har man barn i familjen är det viktigt  att barnen förstår att den inte är en leksak. Alla hundar är " barnvänliga" men är barnen

"hundvänliga" :-)

Pälsen är rak och silkig utan underull men kräver veckobad och kamning ett par gånger i veckan. Vid pälsbyte runt 1-års åldern får man kamma ur den lite oftare så att det inte bildas tovor.

Givetvis kan man klippa pälsen kortare men inte om du vill ställa ut den.

Som med många andra små raser behöver man borsta tänderna på den, annars bildas det lätt tandsten. Om tandsten inte tas bort kommer de att tappa tänder och de får svårt att äta. Så slarva inte med den punkten. Börja vänja din hund ŕedan när den är liten valp.

 

Den vill inte gärna bli lämnad ensam utan vill helst hänga med på allt. Skäller de? Det är helt beroende på individen. En del skäller och andra skäller inte alls. Om det är viktigt för dig som går i tankar att skaffa en biewer, kolla om föräldrarna skäller, och vad skäller de i så fall på. Det mesta är en uppfosttransfråga , men en del är svårare att få tyst än andra.

Biewer terriern behöver, likt många andra små raser, extra noggrann träning i rumsrenhet som i vissa fall kan ta lång tid. Men det är väldigt individuellt, och grundlig träning ger resultat.

 

Biewer terrier vill gärna hänga med sin familj på allt, såväl  långpromenader, som till olika aktiviteter, eller bara mysa i soffan.

Aktiviteter som agility, nosework, rallylydnad samt att få lära sig olika tricks uppskattas av rasen. 

 

Biewer terrier är en godkänd ras av Svenska Kennelklubben och de övriga nordiska kennelklubbarna sedan 2018 (Norge 2021). Dock är den inte godkänd av FCI ännu.

 

Vad innebär det? Jo, att man kan ställa ut biewer terrier på officiella utställningar i alla nordiska länder. På Internationella utställningar i Norden kan den också ställas ut men kan inte få CACIB och får inte delta i gruppfinaler (vilket man däremot kan på nationella och Nordic utställningar).

I Sverige finns ca 120 registrerade exemplar, och en rasklubb är nu bildad sedan mars 2022. 

Rasen tillhör grupp 3, terriers i Sverige.